-  Újraindult a H3R ...
  -  6 éves a Haiku!
  -  Audio CD fájlrend...
  -  FreeBSD kompatibi...
  -  Bernd Korz abbaha...
  -  Befektetők r...
  -  BeOS Max v4 Beta

  -  Webgaléria készít...
  -  Webgaléria készít...
  -  Mire jó a Spy-O-M...
  -  Minden programcso...
  -  Partíciók elérése...
  -  A rakjunk rendet ...
  -  Álnevek a 'hosts'...
  -  Ha már nem férnek...
  -  Kábelmodemek beál...
  -  Ünnepek, eseménye...


Szeretnéd-e, ha lenne részletes magyar leírás a Haiku jelenlegi telepítéséről, használatának első lépéseiről?
  Mindenképpen
  Esetleg kiegészítésképpen
  Talán
  Nem, feleslegesnek tartom
  Időm kevés, fontos lenne...
  Gyorsabban átállhatnék
  Nem szavazok
  Saját distrib. kéne inkább
  Saját distrib. is kéne

  
  


  - április 15. 22:15 torzonborz_0:
Üdv Haikuból
  - április 15. 21:50 pistooli:
Üdv Haikuból
  - lúlius 30. 23:06 torzonborz:
BeOS.hu
  - lúlius 23. 19:39 torzonborz:
BeOS.hu
  - lúlius 23. 06:50 torzonborz:
BeOS.hu


Tárhelyszolgálatónk
az UFO-Tech Kft.Támogatónk
az iVision Design Studio


 

SkyOS tapasztalatok BeOS felhasználói szemmel
(2005. április 9. - miqlas)

A tesztgép konfigurációja:

-AMD XP 2200+
-Gigabyte GA-7VT600 1394
-Ati Radeon 9200
-Realtek 8139-es NIC
-Sound Blaster Live 4.1
-LG DVD/CD-RW kombó
-512Mb DDR


A tesztelt operációs rendszer:

-SkyOS 5.8.2 beta


Telepítés elött:

Tegyük a SkyOS cd-t a cd olvasóba és bootoljunk erről. Bootolás után rögtön egy menüben találjuk magunkat, ahol a kernel indítási módjai közzül választhatunk. Így például találunk itt Live cd üzemmódot, telepítés és a telepített rendszer indítása menüpontot.
Válasszuk tehát a telepítést. A rendszer hamar elindul és egy SuSE Linux szerű telepítővel találjuk szemben magunkat.


A telepítés:

A telepítés néhány linux-körökben rutinfeladatnak számító kérdéssel kezdödik. Billentyűzetkiosztás, a telepítő és az operációs rendszer nyelve... Örömmel láttam, hogy a Hungarian (azaz mi) is megtalálható a listákban. Azonnnal be is állítottam mind a kettőt és gyorsan a Next gombra kattintottam. A következő képernyőt látva dejavu érzés lett úrrá rajtam, a Zeta R1-el volt hasonló tapasztalatom. Magyarul beszél a rendszer, már ami le van fordítva, a többi angol. A billentyűzetkiosztás hasonlóan "jó".
A telepítés folyamán minden csomagot telepítettem. A csomagok kiválasztása könnyü, a csomagok neve beszédes, a kiterjesztése pedig .pkg :) A SkyOS-t telepíthetjük FAT és SkyFS partíciókra, én a SkyFS-et választottam, hogy az operációs rendszer megmutathassa, mit tud. A fájlok másolása közben nincsen százalékos, vagy státusz-csíkos kijelzés, pedig nagyon jó lenne tudni, hol is tartunk.


A telepített rendszer indítása:

Nem igazán vagyok ismerős linuxos berkekben, így a grub telepítése sem reflexmozdulat nálam, inkább a bootcd menüjéböl választottam a létező SkyOS futtatását. A SkyOS betöltése közben egy BeOS boot animációra hasonlító folyamatjelzöt láthatunk. A bootolás egészen gyors.


A rendszer használatba vétele:

Tehát akkor vegyük használatba a rendszert. Azaz csak vennénk. Mert be kellene jelentkezni, de nem tudjuk az admin jelszót. Nem probléma, egy Enter sokat segít. Azonnal a SkyOS "asztala" és tálcája fogad minket. A promócióképeket látva beleszerettem a SkyGI-be, és most ki is éltem rajta minden perverziómat. Tehát tologattam az ablakokat és állítgattam a témákat, kattingattam össze-vissza, és közben jegyzetelgettem a memóriámba.


Tapasztalatok:

A SkyGI nagyon sok mindenre képes, de még csak béta állapotúnak nevezhető. Ami először feltűnt, hogy nagyon lassú. Ez könnyen orvosolható volt a Radeon driver kiválasztásával, de az ablakok átméretezésekor még így is nagyon szaggatott. Gyakran előfordulnak grafikai hibák is.
Amikor először fagyott meg egy program, a kezem automatikusan a Ctrl-Alt-Del kombó után nyúlt, de nem a TaskManager jött be, hanem egy kis ablak, ahol választhatunk : kikapcsoljuk a gépet vagy újraindítjuk. (A feladatkezelőt a jobb gombos menüböl hívhatjuk elő.) Megpróbáltam, vajon van-e több munkaasztal, de ha van is, akkor nem tudom, hogyan érhetők el.


Programok:

A telepítőben nem sok program közzül választhatunk, s a SkyOS.org oldalon sem találunk nagy választékot. SDK (fejlesztöi környezet), Apache, PHP, Links webböngésző, levelező program, médialejátszó, számológép, Gimp, Blender és a vezérlőközpont.
A vezérlőközpont nagyon szép példája az add-on felépítésű rendszereknek, hasonlít a Zeta vezérlőablakára. A médialejátszó nagyon egyszerü, de nem lehet lejátszási listát készíteni, a filmeket nem lehet teljes képernyőn nézni, sőt a tekerni sem lehet a filmekben/zenékben.


Kompatibilitás:

A SkyOS sok hardvert magától felismert, de az USB nem működött, így hiába próbálgattam a FlashDrive-mat, észre sem vette, hogy bedugtam.
Az OpenGL Mesa alapú, kipróbáltam a demókat, szerintem lassú, de kegyetlenül..
A többi hardverrel nem volt probléma, minden üzemelt a gyári driverrel.

Ami tetszett:

-A SkyGI, sajnos ebbe a verzióba még nem fordították bele az áttetszőséget:(
-Gyors indulás/leállás
-Felhasználói jogosultságok
-A magyar nyelvi támogatás
-BeOS téma


Ami nem tetszett:

-Nem telepítettem a grubot, mégis elrontotta a többi operációs rendszerem partícióját, így egész másnap telepítettem.
-Optimizációk hiánya
-A GIMP kezelhetetlenül lassú
-Grafikai hibák
-Programhiány
-Kodekhiány


A SkyOS fejlesztőinek nagyon sokat kell még dolgozniuk, hogy használható és valóban peaceful rendszert alkossanak. Egyelőre egy minibeos is jobban használható, de nem írtam le magamban a SkyOs-t, mert látszik rajta, hogy a fejlesztői hisznek benne, s olyan rendszert akarnak alkotni, amilyen még nem volt...Vagy mégis? (Lásd.:BeOS)
Csak az operációs rendszereimet hagyta volna meg....


miqlas
miqlas@beos.huVissza a(z) Tesztek témakörhöz